29 januari 2011

Bjuder på GI-mat!

Ikväll har vi haft gäster, och jag har självklart kunnat erbjuda dem en kolhydratsfattig men mycket god, måltid!!

Middag:
Kyckling fylld med fetaost och soltorkade tomater. Ris. Sallad. Ungsrostade grönsaker!



Sallad med Tomat, gurka, ruccola, brieost, soltorkadetomater och lite honung!


Till efterätt blev det Brownies med grädde & hallon!

  • 120 g smör
  • 2 ägg
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kallt kaffe, starkt
  • 2 msk dinkelmjöl
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 100 g choklad (70%)
  • Sötningsmedel (ingår egentligen inte i grundreceptet, men blir VÄLDIGT beskt utan)
  1. Vispa smör mjukt och tillsätt äggen.
  2. Rör i kaffe, kakao, sockerersättning (efter smak) dinkelmjöl & valnötter.
  3. Hacka ckolad och blanda i.
  4. Smörj och bröa en brödform eller mindre plåt och grädda i 20 min 175 grader.
MMM! Blev överraskad! Jag som inte ätit sötsaker på 3 veckor uppskattade Verkligen den här efter maten. Mina gäster undrade dock om brownies skulle vara beska eller söta...!? Haha, så smaka av innan ni gräddar den! LYCKA TILL! :)

Gi-Brunch

Vecka 3, dag 6. - 5,5 kg.
Idag började jag dagen med ett glaS vatten och en powerwalk på 50 min! :)

Sedan hem och göra brunch;
  • Stekt ägg
  • Chorizo
  • Bacon
  • Kebab (rester)
  • Lite Brieost
& med den "frukosten" står man sig ett tag vill jag lova :)


Igår blev det oopsis med hamburgerkött till frukost.
Ytterfilègryta med wokgrönsaker till lunch. + 25 min på motionscykel efter det.
Kvällsmat: Avokado, oopsis + te!! Te är jättegott, tips att dricka OM man blir sötsuget. Ersätt socker med sukketter bara! :)

27 januari 2011

GI Paj

Vill man göra en kolhydratsfattig paj, så välj dinkelmjöl ist!

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
Hyvla i smöret i mjölet och blanda, tillsätt vatten och gör till en deg. Låt stå kallt i ca 1 timma.
Tryck ut i pajform och förgrädda i 10 min 200 grader.

Exempel på fyllning:

Feta- och spenatpaj.
  • 1 gul lök
  • 1 paket bladspenat
  • olivolja
  • 250 g fetaost
  • svarta oliver72 msk oregano
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • salt och vitpeppar
Ugn 175 grader. Skiva löken och stek tillsammans med spenaten i en stekpanna med lite olivolja.
Fyll pajskalet med spenaten och smula fetaost över. Lägg på svarta oliver och krydda med oregano. Blanda ägg, grädde, salt och peppar i en skål och häll över pajen. Grädda i ca 40 min.

Tacopaj:
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • smör
  • 2 tomater
  • creme fraiche ( en burk )
  • tacosås (valfri styrka) 1 dl
  • Tacokrydda
  • Riven ost (gärna lite starkare)

Hacka löken och fräs så den blir mjuk. Bryn färsen och blanda med kryddan. Fyll skalet med lök och färs. Blanda creme fraiche med tacosåsen och bred över färsen. Skiva tomater och lägg på. Strö riven ost över och gratinera tills den får fin färg, ca 15-20 min i 180 grader.

Förrätt eller mellis!

Skagensallad med avokado!
Passar lika bra till förrätt som till mellanmål.

  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk majonäs
  • 1 tsk senap
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 100 g SKALADE räkor
  • 100 g kräftstjärtar
  • salt och peppar
  • avokado
Garnering: pumpakärnor

Blanda creme fraiche, majonäs, senap och örterna. Hacka räkor och kräftstjärtar lätt och blanda ner i röran. Smaka av med salt och peppar. Skala och skär avokado i bitar. Lägg upp röran i små skålar, och blanda ner avokado. Garnera med pumpafrön som rostats torra i en panna i 3 min.

Pannacotta på Gi-vis

Man kan gott unna sig en efterrätt då och då, denna är jättesimpel att göra, men tar en stund i kylen innan den är klar!

Grundrecept
  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl sockerersättning
  • 1 vaniljstång
Smakvarianter
  •  2 msk frystorkad espresso
  • rivet skal av 1 lime
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 1 pkt saffran
  • 100 g mörk choklad (70%)
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde och sockerersättning. Välj smaktillsats och blanda ner den. Ta av kastrullen från värmen. Lägg i gelatinbladet i gräddblandningen så att de smälter och rör om. Låt det svalna lite innan det hälls upp i formar eller glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar.

Glykemiskt belastning: 0,2 :)

Kesoplättar GI Mellis

  • Ett gott mellanmål!!

Till ca 15 st behöver du:
  • 2 ägg
  • 1 liten burk keso
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk smör
Tillbehör:
  • 2 msk keso per portion
  • färska bär
  1. Dela på äggvitorna och gulorna. Vispa äggvitor till hårt skum. Blanda ner keso, fiberhusk och lite salt i äggulorna.
  2. Blanda försiktigt ihop kesosmeten med äggvitorna. Hetta upp ett plättlagg eller vanlig stekpanna och grädda plättarna.
  3. Servera med en klick keso och färska bär.

Gi Vecka 3

Vecka 3, dag 4! -5kg!

Frukost: Avokado + ägg.

Lunch: Kebab med sallad och vitlöksgratinerad broccoli.
30 min powerwalk!

Middag: Köttfärssås med zucchinitagliatelle!


Vart lite trött de två sista dagrna, fast det har nog med att jag jobbat en del. Nu har jag 5 dagar ledigt och ska äta gott och njuta i friska luften!!

Nu ska jag sätta mig och göra nästa veckas inköpslista och matsedel!

25 januari 2011

GI Kvällsmat

Vecka 3, dag 2 :

Idag blev det kvarg med funlight till kvällsmat.. då får magen jobba lite under natten med! :)

(Blanda knappt 1/2 dl med lite saft, smakar som yoghurt)


Frukost: Avokado och en oopsis med kalkon och dijonsenap.

Till lunch idag blev det fläskfilegryta med ugnsgrillade grönsaker,

+ en rask promenad på 30 min efter det!




24 januari 2011

GI Frukost

Saknar du brödet till frukost!??
Istället för att äta kokt ägg, stekt ägg eller omelett så gör en oopsis!


Du behöver:

  • 3 Ägg
  • 100 gr Philadelphiaost (prova även med smak)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk
Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda gulorna, osten, bakpulver och fiberhusk. Blanda sedan försiktigt alltsammans och klicka ut 4 större bröd (6 mindre). Strö på pumpakärnor eller andra goda fröer. Grädda i 25 min i 150 grader! Ät med smör, ost och skinka! Dessa ska försvaras i kylskåp!!

Smaklig frukost!

GI i två veckor

Nu har jag ätit GI mat i två veckor, jag har tappat 4 kg i vikt! Helt underbart!

Jag har under dessa två veckor:

* Blivit piggare
* Gladare
* Fått en nöjd mage som fungerar som den ska
* Fått rutin på maten
* Gjort matsedlar
* En gnutta självförtroende!!

Det kostar en del att bara äta GI mat, men det är värt varenda lilla öre! Jag tänkte uppdatera er med goda recept, för man behöver inte bara äta ägg, ägg, keso, vatten, ägg och grädde! Finns så oändligt mycket mer!! :)

Följ med vet ja!!